Få styr på din privatøkonomi i dag

få styr på økonomien

Din økonomi er en vigtig og integral del af dit liv, hvis der er rod i økonomien kan det hurtigt sætte sine spor i andre dele af dit liv. Det er derfor vigtigt, at man holder styr på sin økonomi og beder om hjælp fra eksperter, hvis det bliver for uoverskueligt.

Download scanbankers budgetskema herHvis du husker at holde øje med din økonomi, og især hvis du lægger et månedligt hver måned, er du godt på vej til en privatøkonomi med orden i sagerne og ro i sindet. Et budget er nemmere og enklere at sammensætte end de fleste går og tror. Download Scanbankers budgetskema her

Grundprincipperne i et godt budget:

  • Indtægter Her opføres alle de indtægter du har i en given måned. Løn, børnepenge, pensioner, dagpenge, SU etc.
  • Faste Udgifter –  Her indtastes alle dine faste udgifter pr måned. Faste udgifter er ting som din husleje, forsikringer, bil, afbetalinger på lån, telefonabonnement, internet, strøm og vand/varme.
  • Udgifter til mad og drikke – Her indtaster du dine udgifter til fødevarer i løbet af en hel måned. Alt fra rugbrød til mælk og lørdagsslik passer ind i den her kategori.
  • Tøj og personlig pleje udgifter –  Det er vigtigt altid at budgettere med et fast beløb til tøj hver måned også selvom man ikke køber nyt tøj hver måned.  Som altid med penge og økonomi er det bedre at være på den sikre side end at risikere at sætte månedens budget over styr.
  • Oplevelser og restaurantbesøg – Her indtaster du de penge du ønsker at reservere hver måned til sociale begivenheder, arrangementer og ture på din yndlingsrestaurant og lignende. Det er vigtigt at huske at prioritere denne kategori, så livet ikke går hen og bliver en sur og kedelig tur i sparecirkusset.

Når du har tastet dine indtægter og udgifter ind i budgetarket, har du lynhurtigt et overblik over din økonomiske situation og formåen. Med andre ord ved du præcis, hvor mange penge du har til rådighed efter alle dine udgifter er betalt hver måned. Dit rådighedsbeløb er en god indikator på hvor stort et lån du kan tage nu og her og samtidig have råd til at kunne betale det tilbage uden at komme i vanskeligheder eller komme til at “sidde for stramt”.

Økonomisk ansvarlighed er en dyd

Når man sidder og kigger på alle de ting man drømmer om at eje eller rejser man vil tage på til eksotiske steder over hele verden, er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om ens faktiske økonomiske situation. Hvis man har et rådighedsbeløb pr måned på 1000 kroner, skal man ikke tage et lån der kræver en tilbagebetaling på et tilsvarende eller størrer beløb. Det er ikke holdbart og økonomisk uforsvarligt. Der er en række gode råd du kan følge når du står og skal låne penge:

  • Lån ikke mere end du har brug for her og nu.
  • Sammenlign altid lån inden du ansøger.
  • Ansøg flere forskellige lån, for at få det bedste tilbud på lån.
  • Læs alle papirer grundigt igennem inden du underskriver.

Med lidt omtanke og en gang sund fornuft er du hurtigt på rette vej mod en solid og bæredygtig privatøkonomi. Med et fornuftigt og realistisk budget er det meget nemmere at holde styr på sin økonomi og få råd til de ekstra ting du går og drømmer om.

Vi låner alle sammen penge i ny og næ, og det er en naturlig del af livet. Med et fornuftigt budget og en pragmatisk og velovervejet tilgang til lån og forbrug er det ingen sag at låne til lidt ekstra luksus, som en rejse eller en ny computer.

Det vigtigste er at man ikke låner flere penge end man har evne til at tilbagebetale over den gældende løbetid for det lån man har udset sig. Et lån kan være din ven i nøden, hvis pengene en måned er små og udgifterne tårner sig op, vær dog opmærksom på ikke at låne flere penge end du reelt har brug for.

Med en fornuftsbaseret tilgang til dét at låne penge kan du bruge de lånte penge som et redskab til et bedre og friere liv og ikke som en yderligere belastning på din økonomi, hvis du låner penge du reelt ikke har råd til at låne lige nu og her.