Kom ud af RKI

kom ud af rkiEn registrering i RKI er ret udbredt blandt os danskere og det er ikke på samme måde tabubelagt i dag, som det var for år tilbage. Der skal ikke ret meget til at blive registreret i RKI i dag, og ofte kan der være tale om bagateller der har fået os registeret som dårlige betalere.

I nogle tilfælde er der tale om en misforståelse vedrørende en betaling, der er gået i hårdknude og har udløst en registrering i RKI.

Udfordringerne i din økonomi ved registrering i RKI

Står du som dårlig betaler i Experian/RKI kan det have en del negative konsekvenser for dig, især i forbindelse med lån og finansiering. Alt lige fra en scooter på afbetaling til et billigt og nemt kontantlån på internettet kan være lukket land for dig som forbruger hvis du har været uheldig og blevet registreret i RKI.

Abonnementer på alt fra telefoni og internet til ugeblade er ligeledes en udfordring med en registrering som dårlig betaler. Når man ser det fulde perspektiv og de konkrete udfordringer det skaber for ens virke og hverdag, bliver det tydeligt at det ville være en god ide at få løst problemet og komme ud af RKI. Det gør både hverdagen og tankerne om ens økonomi og fremtid lettere hvis man tager tyren ved hornene, så at sige, og håndterer problemet.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Den nemmeste vej ud af RKI er ved at betale sin gæld til de kreditorer der har indberettet dig til RKi registreringen til at starte med. Så snart du har betalt det udestående du har med kreditoren der har indberettet dig, bliver du slette fra registret. Det er gældende, uanset om det er et privat firma eller det offentlige der har fået dig registreret i RKI.

En anden vej ud af RKI er ved at søge om en gældssanering. Det kræver dog, at du kan dokumentere at du ikke har mulighed for at betale din gæld. Domstolen vurderer din sag individuelt og tager hensyn til mange faktorer i deres vurdering af din egnethed til at modtage gældssanering. Såfremt du vurderes egnet til at blive gældssaneret vil din gæld enten blive eftergivet eller nedsat til et beløb du reelt har råd til at afdrage på. Det må vurderes som en sidste udvej og det er langt fra alle der ansøger om gældssanering der får det.

Sidste vej ud af din RKI registrering som dårlig betaler er registreringens udløbsfrist. Man kan maksimalt stå i RKI for den samme gæld i 5 år. Det vil sige at du bliver slettet fra RKI automatisk efter 5 år. Dine kreditorer kan ikke registrere dig i RKI for den samme gæld to gange. Du kan dog sagtens blive registreret for anden gæld, efter udløbet af en registrering.

Hold styr på budgettet og undgå RKI

Langt nemmere og mere behageligt end at skulle finde vej ud af RKI, er det at tage hånd om sin privatøkonomi inden den løber løbsk. Ved at lægge et simpelt budget over de månedlige udgifter og indtægter og derefter vurdere sin tilbagebetalingsevne ud fra sit rådighedsbeløb, inden man låner penge eller finansiere nye ting kan man nemt undgå en tur i RKI.

Det er altid lettere at forebygge økonomiske problemer end det er at løse dem når de først er opstået og du står i RKI som dårlig betaler. Det kan ske for os alle at vi mister vores arbejde eller bliver syge og dermed får en reduceret evne til at afdrage på vores gæld i en periode.

Det er vigtigt i sådanne situationer at du straks tager kontakt til dine kreditorer og informerer dem om din ændrede økonomi, så i sammen kan finde en løsning der passer til begge parter. Ved at være på forkant med hvor mange penge du låner, og ved at informere kreditor hvis du har problemer med at afdrage i en periode undgår du at blive registreret i RKI som dårlig betaler.